;

Novinky

Nástroje budoucnosti odhalující alergeny v jídle mají slibně nakročeno

24. 11. 2021 | E-health Všechny specializace

Bojíte se jídla kvůli potravinové alergii? S novými technologiemi už možná nebudete muset.

Potravinové alergie se týkají odhadem asi 7,5 % světové populace. Znalost složení potravin je pro alergiky klíčová, ale i přes povinné uvádění všech alergenů na obalu mnoho lidí tápe, co se pod jednotlivými písmeny a číslicemi doopravdy skrývá. Pomoc nabízí nové technologie kombinované s aplikacemi.

Více chutí, více problémů

Ořechy, sezam, sója, ryby, mléko, korýši, lepek. To jsou jen některé alergeny, které mohou u senzitivních osob vyvolat alergickou reakci včetně život ohrožujícího anafylaktického šoku. Jen v USA je každý rok s alergií na potraviny ošetřeno na pohotovosti přes 200 tisíc lidí.

Potraviny pod skenerem

Není proto divu, že mnoho biotechnologických společností zaměřovalo v posledních letech svůj výzkum a vývoj na technologie, se kterými by alergici nemuseli složitě zjišťovat, jestli mohou danou potravinu beze strachu sníst. Zvláště potravinové skenery analyzující obsah alergenů se zdály být velmi slibné.

Na cestě k nahrazení laboratorní analýzy potravin uživatelsky přívětivou technologií je ovšem třeba překonat řadu úskalí. Zoltán Kovács, který se podílel na vývoji skenerů potravin v kanadské společnosti TellSpec, vysvětluje, že strava s velkým množstvím ingrediencí analýzu alergenů velmi ztěžuje. Přesto již dnes mohou alergici využít několik užitečných technologií a další velmi slibné jsou ve fázi vývoje.

Různé přístupy, stejný cíl

FoodMarble je technologie kombinující mobilní aplikaci s analyzátorem dechu, který zjišťuje koncentraci vodíku ve vydechovaném vzduchu, čímž se měří stupeň fermentace v trávicím systému. Její vývojáři slibují, že pravidelné zaznamenávání zkonzumovaných potravin a případných trávicích obtíží do aplikace spolu s prováděním pravidelných testů vzorků vzduchu pomohou uživateli identifikovat konkrétní potravinovou intoleranci.

Již dobře zavedená inovativní aplikace Nima pomocí snímačů úspěšně vyhledává bezlepkové a arašídové potraviny. Po dočasném výpadku provozu se brzy očekává její opětovné spuštění.

SensoGenic je zdravotnický prostředek využívající k detekci potravinových alergenů biosenzor. Tento digitální diagnostický analyzátor, jehož uvedení na trh se plánuje na rok 2022, dokáže nalézt různé potravinové alergeny a hlásí je uživateli zpět na chytrý telefon.  

Projekt Abbie, na kterém spolupracuje Wyssův institut při Harvardově univerzitě s nadací KeepSmilin4Abbie, se nezaměřuje na detekci samotného alergenu, ale na včasné rozpoznání nastupující anafylaktické reakce. Tato technologie by měla v případě potřeby rovněž uživateli automaticky aplikovat epinefrin.

Koncept nanotechnologické společnosti Allerguard je zcela unikátní. Potravinové alergeny se totiž detekují nikoliv z jídla, ale z jeho vůně. Elektrochemické senzory přenosného gadgetu identifikují ve vzduchu molekuly alergenů a pomocí umělé inteligence se následně analyzuje chemická struktura celého jídla.

Ve fázi výzkumu se nachází rovněž patentované zařízení Allergy Amulet, které funguje na principu tzv. molekulárního imprintingu. Senzory zařízení jsou pokryty biliony nanodutin, které se v případě přítomnosti alergenu během jedné minuty navážou na jeho molekuly. Allergy Amulet, který se dá nosit jako náhrdelník nebo náramek, bude zprvu určen pro alergiky na burské oříšky a sóju.

Jezte jednoduše a udržitelně

Ačkoliv moderní technologie nepochybně lidem s potravinou alergií zlepšují život, problém rozhodně nevyřeší. Je potřeba volit potraviny s ohledem na udržitelnost potravinového řetězce a změnit celkový přístup k jídlu. Můžeme se inspirovat třeba profesorem Michaelem Pollockem z Kalifornské univerzity v Berkeley, který dlouhodobě nabádá k jednoduchému stylu stravování. Ten shrnuje současná doporučení takto: „Jezte menší porce kvalitního jídla převážně rostlinného původu.“

 

(svat)

Zdroj: The Best Technologies against Food Alergies. The Medical Futurist. 27. 5. 2021. Dostupné na https://medicalfuturist.com/best-tech-against-food-allergies/.

 

Foto: Pixabay.com

Další novinky

Přečíst článek
Aplikace CoVis zhodnotí riziko nákazy koronavirem pomocí AI

18. 5. 2022

Efektivní sběr dat a hodnocení míry rizika nákazy patří k pilířům úspěšného zvládnutí stále nekončící pandemie covidu-19. Mobilní aplikace CoVis dokáže díky strojovému učení analyzovat velký objem dat, a poskytnout tak velmi přesné zhodnocení rizika nákazy.

Přečíst článek
Zvyšování dávek antikonvulziv v těhotenství: ano, nebo ne?

18. 5. 2022

Těhotné ženy s epilepsií mohou procházet výkyvy hladin léků a tím mohou být vystavené zvýšenému riziku záchvatů. Změny koncentrací léčiv ale dosud nebyly objektivizovány na větším vzorku žen a porovnány v různých stadiích těhotenství. To se změnilo s následující studií.

Přečíst článek
Umělá inteligence zpřesní diagnostiku srdečních onemocnění

5. 5. 2022

Odlišit srdeční amyloidózu od hypertrofické kardiomyopatie je vzhledem k jejich odlišné prognóze i způsobu léčby naprosto zásadní. Vědci ze Smidt Heart Institute v Kalifornii vyvinuli nástroj umělé inteligence, který kardiologům diagnostiku těchto dvou onemocnění velmi usnadní.

Přečíst článek
Diagnostika lymské boreliózy: klinická diagnóza vs. krevní obraz

4. 5. 2022

Přesná diagnostika je u boreliózy klíčem ke správné léčbě. Podle aktuálních guidelines je u pacientů z endemických oblastí, kteří mají erythema migrans a mohli mít přisáté klíště, doporučeno řídit se klinickým nálezem, nikoliv pouze laboratorními výsledky.

Vyhledávání

Kvíz týdne

Středa 18.05.2022

Víte, jaká metoda patří mezi základní modality lokální léčby chronických ran?

reklama

Kalendář

Po
Út
St
Čt
So
Ne

Partneři