Sůl jako rizikový faktor pro atriální fibrilaci
Spojitost mezi příjmem soli ve stravě a rizikem rozvoje atriální fibrilace (AF) byla prokázána ve finské studii a doplňuje tak známé souvislosti mezi příjmem soli a kardiovaskulárními onemocněními obecně.
Finští odborníci sledovali po dobu průměrně 19 let více než 700 osob, u nichž monitorovali příjem soli v potravě. Cílem studie bylo analyzovat dlouhodobé souvislosti mezi příjmem soli a rizikem atriální fibrilace.
Více soli znamená vyšší riziko
Během sledovaného období byla atriální fibrilace diagnostikována u 74 osob. Nejvyšší incidenci atriální fibrilace pozorovali autoři studie u jedinců spadajících do horního kvartilu spotřeby soli (AF diagnostikována u 16,8 % osob). S klesající spotřebou soli klesala také incidence atriální fibrilace. Pro třetí kvartil byla evidována incidence AF 10,6 %, ve druhém kvartilu 7,3 % a ve spodním kvartilu 6,7 %.
Finská studie je první odbornou prací, která naznačuje, že vyšší příjem soli v potravě zvyšuje riziko atriální fibrilace. Další studie, které potvrdí tyto výsledky, by mohly přinést více poznatků o problematice kardiovaskulárních onemocnění a jejich prevenci.
(pak)
Zdroj:
Pääkkö T. J. W., Perkiömäki J. S., Silaste M. L., Bloigu R., Huikuri H. V., Antero Kesäniemi Y., Ukkola O. H. Dietary sodium intake is associated with long-term risk of new-onset atrial fibrillation. Ann Med 2018; Nov 15: 1–10, doi: 10.1080/07853890.2018.1546054. Dostupné na https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07853890.2018.1546054.