;

Novinky

Akční plán UEG pro boj s gastrointestinálními nemocemi: změňme přístup k produkci a konzumaci potravin

29.07.2019 | Aktuality Gastroenterologie a hepatologie Gynekologie a porodnictví Interní lékařství Neonatologie Obezitologie Pediatrie Praktické lékařství pro dospělé

Organizace United European Gastroenterology (UEG) představila ve své nové zprávě strategii pro boj s nárůstem počtu gastrointestinálních onemocnění způsobených nesprávnou výživou.

Evropa čelí epidemii obezity

Více než polovina dospělé populace v Evropské unii má nadváhu nebo je obézní. U dětí se nadváha nebo obezita týká každého třetího školáka. Obezita přitom není spojena jen s rizikem závažných zdravotních komplikací včetně nádorů trávicího ústrojí a chronických jaterních onemocnění, ale stává se rovněž obrovskou finanční zátěží pro zdravotní systémy. Zdravý životní styl zahrnující nutričně hodnotnou a vyváženou stravu je rozhodujícím faktorem pro snižování počtu pacientů. Odborníkům se však stále nedaří evropskou populaci uspokojivě přesvědčit ke změně přístupu k výživě a celkovému životnímu stylu.

Průmyslově zpracované potraviny jsou karcinogenní

Organizace v souvislosti s obezitou a souvisejícími zdravotními komplikacemi upozorňuje na negativní dopad průmyslově zpracovaných potravin, tzv. ultra-processed food. Tyto příliš zpracovávané nebo předpřipravené produkty jsou pro svou chuť i rychlou přípravu mezi lidmi stále vyhledávanější, neposkytují však téměř žádné nutriční hodnoty. Velmi často obsahují vysoký podíl nasycených mastných kyselin, transtuků, přidaného cukru, aditiv a soli, a navíc jsou energeticky velmi bohaté. Přestože klinické studie prokázaly, že konzumace těchto potravin zvyšuje riziko nádorů trávicího traktu, oblibu těchto produktů zvyšuje silná komerční propagace.

Zásadních prvních 1 000 dnů života

Zpráva zdůrazňuje nezastupitelný význam kojení a adekvátní výživy v prvních dvou letech dítěte. Prvních 1 000 dnů života představuje kritické období pro kolonizaci střev bakteriemi a optimální vývoj střevní mikroflóry. Zároveň se v tomto raném období formují stravovací návyky, které si dítě přenáší do dospělosti. Gastroenterologové proto apelují na pediatry, aby se aktivněji zajímali o výživový stav dětí a edukovali rodiče o zásadách zdravé výživy.

K řešení situace musí přispět i politici

UEG považuje současnou situaci za celospolečenský problém Evropy, na jehož řešení se musí podílet i politická veřejnost včetně Evropské komise a vlád jednotlivých zemí. Politici by měli přistoupit k legislativním opatřením vedoucím k omezení dostupnosti rychlého občerstvení, snížení produkce průmyslově zpracovaných potravin, vyššímu zdanění sladkostí nebo dotačnímu zvýhodnění lokálních pěstitelů ovoce a zeleniny.

(svat)

Zdroj: Nutrition and chronic digestive diseases: An action plan for Europe, published online on United European Gastroenetrology website. Dostupné na https://www.ueg.eu/index.php?id=2212.

Další novinky

Vyhledávání

Kvíz týdne

Pondělí 21.04.2025

Ženské reprodukční zdraví a kardiovaskulární onemocnění

reklama

Kalendář

Po
Út
St
Čt
So
Ne

Partneři