BMI má (stále) své místo při hodnocení obezity
Studie britských odborníků potvrzuje, že index tělesné hmotnosti BMI je i přes kritiku jeho nedostatků (nespecifikuje místo uložení tělesného tuku ani jeho celkové množství) vhodným nástrojem k hodnocení obezity a zdravotního stavu.
BMI je nejdostupnější a nejjednodušší ukazatel hodnotící tělesnou hmotnost. Bývá ale zároveň terčem kritiky kvůli nespolehlivosti související s absencí informací o místu uložení tuku na těle a nemožnosti odlišit hmotnost tuku a svalů. Britští odborníci se proto soustředili na srovnání zjištění založených na údajích o BMI s informacemi získanými podrobnější analýzou tělesné hmotnosti a rozložení tělesného tuku.
Index tělesné hmotnosti versus podrobnější analýza tělesného tuku
U více než 2800 osob ve věku 10 až 18 let, jež byly dlouhodobě sledovány, bylo stanoveno množství tuku v oblasti trupu, nohou a paží a také vypočítán index tělesné hmotnosti. S odstupem času byly porovnány ukazatele kardiovaskulárního zdraví, jako jsou například krevní tlak, hladina cholesterolu či zánětlivé parametry. Pacienti s vyšším BMI vykazovali podobné výsledky jako ti, kteří měli celkově větší množství tuku na těle a zejména na trupu – tedy zvýšený krevní tlak či vyšší hladinu cholesterolu a triglyceridů. Ukazatel BMI a podrobnější analýza rozložení tuku mají podle autorů studie srovnatelnou vypovídací hodnotu. K dalším zjištěním britské studie patří poznatek, že nejhorší dopady na zdravotní stav má tuk uložený v oblasti břicha a trupu.
Přínos BMI potvrzen
Autoři studie konstatují, že BMI je užitečný nástroj, kterým je možné hodnotit nadváhu a obezitu i jejich dopady na zdraví. Díky své jednoduchosti je BMI ukazatelem, který lze použít prakticky v jakýchkoliv situacích a podmínkách.
(pak)
Zdroj:
Bell J. A., Carslake D., O’Keeffe L. M., Frysz M., Howe L. D., Hamer M., Wade K. H., Timpson N. J., Davey Smith G. Associations of Body Mass and Fat Indexes with Cardiometabolic Traits. J AmCollCardio 2018 Dec 18; 72 (24): 3142–3154, doi: 10.1016/j.jacc.2018.09.066. Dostupné na http://www.onlinejacc.org/content/72/24/3142.