Doplňky stravy s kalciem nemusí být při aortální stenóze vhodnou volbou
Doplňky stravy obsahující kalcium, které se v současnosti těší oblibě, mohou u starších pacientů s aortální stenózou zvyšovat riziko mortality. Tyto poznatky přináší američtí lékaři v časopise Heart.
Design studie
Cílem publikované retrospektivní longitudinální studie bylo posoudit dlouhodobé dopady užívání doplňků stravy s kalciem a vitaminem D na mortalitu a zdravotní stav u starších pacientů s aortální stenózou. Do studie bylo zapojeno 2 657 pacientů s mírnou až středně závažnou aortální stenózou ve věku průměrně 74 let, kteří byli sledováni po dobu průměrně 69 měsíců. Rozděleni byli do tří skupin – jednou z nich byli pacienti užívající doplňky stravy s kalciem a vitaminem D (n = 1 033; 39 %), dále pacienti užívající pouze vitamin D (n = 332; 12 %) a osoby bez jakýchkoliv doplňků stravy (n = 1 292; 49 %). Hlavním cílem studie bylo porovnat celkovou a kardiovaskulární mortalitu a provedení chirurgické náhrady aortální chlopně (AVR – aortic valve replacement) u jednotlivých skupin sledovaných pacientů.
Vitamíny pod drobnohledem
Výsledky studie ukazují, že pacienti užívající doplňky stravy s kalciem a vitaminem D jsou vystaveni výrazně vyššímu riziku celkové mortality (HR = 1,31; 95% CI = 1,07–1,62; p = 0,009), kardiovaskulární mortality (HR = 2,0; 95% CI = 1,31–3,07; p = 0,001) i chirurgického zákroku AVR (HR = 1,48; 95% CI = 1,24–1,78; p < 0,001). U pacientů s aortální stenózou užívajících pouze doplňky stravy obsahující vitamin D nebyla pozorována zvýšená míra rizika celkové ani kardiovaskulární mortality.
(pak)
Zdroj: Kassis N., Hariri E. H., Karrthik A. K. et al. Supplemental calcium and vitamin D and long-term mortality in aortic stenosis. Heart. 2022 May 25; 108 (12): 964–972; doi: 10.1136/heartjnl-2021-320215.
Foto: Pexels.com