JAMA Internal Medicine potvrzuje negativní dopady konzumace červeného masa
Sdružená analýza 6 amerických studií publikovaná v JAMA Internal Medicine potvrzuje, že konzumace průmyslově zpracovaného i průmyslově nezpracovaného červeného masa u dospělých zvyšuje celkovou mortalitu a výskyt kardiovaskulárních (KV) onemocnění.
Více červeného masa znamená vyšší rizika
Analýza, do níž bylo zapojeno 29 682 osob průměrného věku 53,7 roku (44,4 % mužů), hodnotila vliv konzumace průmyslově zpracovaného a nezpracovaného červeného masa, drůbeže a ryb na incidenci KV onemocnění a celkovou mortalitu. Údaje o konzumaci masa pocházejí z období 1985–2002. Respondenti byli sledováni do roku 2016. Při průměrné délce sledování 19 let bylo zaznamenáno 6 963 nových KV onemocnění a došlo k 8 875 případům úmrtí. Každé dvě další porce průmyslově zpracovaného červeného masa týdně zvyšovaly relativní riziko vzniku KV onemocnění o 3 % (95% CI 1,04–1,11), podobně tomu bylo u nezpracovaného červeného masa (poměr rizik [HR] = 1,03, 95% CI 1,01–1,06] a drůbežího masa (HR = 1,04, 95% CI 1,01–1,06). Konzumace ryb incidenci KV onemocnění neovlivnila. Rovněž celková mortalita byla na každé 2 porce červeného masa týdně navíc o 3 % vyšší, a to u zpracovaného (HR = 1,03, 95% CI 1,02–1,05) i nezpracovaného masa (HR = 1,03, 95% CI 1,01–1,05). Konzumace drůbeže a ryb celkovou mortalitu neovlivnila.
Shrnutí poznatků
Zjištění z prezentované analýzy naznačují, že vyšší příjem červeného masa zvyšuje riziko výskytu KV chorob i celkovou mortalitu. Tyto poznatky jsou podle autorů studie důležité pro veřejné zdraví, protože jde o modifikovatelné rizikové faktory.
(pak)
Zdroj:Zhong V. W., Van Horn L., Greenland P., et al. Associations of Processed Meat, Unprocessed Red Meat, Poultry, or Fish Intake With Incident Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality. JAMA Intern Med 2020; 180 (4): 503–512; doi: 10.1001/jamainternmed.2019.6969. Dostupné na https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2759737.