;

Novinky

Konzumace soli a rakovina žaludku: vyšší příjem zvyšuje riziko onemocnění

02.08.2022 | Aktuality Chirurgie všeobecná Interní lékařství Onkologie Praktické lékařství pro dospělé

Odborníci zjišťovali pomocí metaanalýzy dat jednotlivých účastníků ze studií zapojených do projektu Stomach cancer Pooling (StoP) souvislost mezi expozicí soli v potravě a rakovinou žaludku.

Předchozí studie ukázaly, že konzumace potravin konzervovaných solením zvyšuje riziko rakoviny žaludku, zatímco výsledky týkající se souvislosti mezi celkovým množstvím soli nebo přidanou solí a rakovinou žaludku jsou méně konzistentní a liší se podle uvažované expozice.

Dvoustupňový přístup

Byly použity údaje z 25 studií (10 283 případů a 24 643 kontrol) z projektu StoP s informacemi o preferenci chuti soli (bez chuti, normální, slané) a používání kuchyňské soli (nikdy, někdy, vždy) a o celkovém příjmu sodíku a příjmu potravin s vysokým obsahem soli a konzervované soli (tercily v gramech/den). Ke sloučení upravených poměrů šancí (aOR) specifických pro studii (pohlaví, věk a rizikové faktory rakoviny žaludku) a odpovídajících 95% intervalům spolehlivosti byl použit dvoustupňový přístup založený na modelech náhodných účinků.

 

Se solí opatrně   

Riziko vzniku rakoviny žaludku bylo vyšší v případě preference slané chuti (aOR 1,59, 95% CI 1,25–2,03), „vždy“ užívané kuchyňské soli (aOR 1,33, 95% CI 1,16–1,54) a v případě nejvyššího tercilu příjmu potravin s vysokým obsahem soli a konzervované soli oproti nejnižšímu tercilu (aOR 1,24, 95% CI 1,01–1,51). Pro nejvyšší tercil celkového příjmu sodíku versus nejnižší tercil nebyl pozorován žádný významný vztah (aOD 1,08, 95% CI 0,82–1,43). Získané výsledky byly konzistentní sociodemografickými charakteristikami a životním stylem a nelišily se ani v závislosti na infekci H. pylori.  

Odborníci tedy potvrdili, že preference slaných chutí, neustálé používání kuchyňské soli a vyšší konzumace potravin s vysokým obsahem soli a konzervované soli zvyšovaly riziko vzniku rakoviny žaludku, i když souvislost byla méně výrazná, pokud jde o celkový příjem sodíku.

 

(nov)

 

Zdroj: Morais S., Costa A., Alburqueque A. et al. Salt intake and gastric cancer: a pooled analysis within the Stomach cancer Pooling (StoP) Project. Cancer Causes Control 2022 May; 33 (5): 779–791; doi: 10.1007/s10552-022-01565-y. Dostupné na https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35304655/.

 

Foto: Unsplash.com

Další novinky

Vyhledávání

Kvíz týdne

Čtvrtek 21.11.2024

Ženské reprodukční zdraví a kardiovaskulární onemocnění

reklama

Kalendář

Po
Út
St
Čt
So
Ne

Partneři