;

Novinky

Predikce střevní absorpce a metabolismu farmakologicky aktivních flavonů a flavanonů

30.09.2019 | Aktuality Diabetologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Portugalský tým se zaměřil na mechanismus absorpce a metabolismu některých flavonoidů.

Flavonoidy tvoří velkou část polyfenolických látek, jež se přirozeně vyskytují v některých rostlinách a ovoci jako glykosidy a méně často jako jejich aglykony. Mají roli v prevenci nádorových onemocnění a kardiovaskulárních nemocí.
Zkoumány byly tři glykosylované flavonoidy (diosmin, hesperidin a naringin) a jejich příslušné aglykony. Je známo, že jejich solubilita ve vodních roztocích je nízká, zejména u diosminu, pokud není použito vysoké pH. Navíc je jejich biodostupnost nižší, jejich průnik je spojen pouze se střevem, jelikož jejich diglykosylované formy se v systémové cirkulaci nevyskytují.Na rozdíl od glukosidů, jež jsou hydrolyzovány glukosidázami přítomnými ve střevním traktu, jsou zmíněné diglykosidy hydrolyzovány pouze rhamnosidázami produkovanými enterobakteriemi přítomnými v kolonu. Předpokládá se, že jsou absorbované jako aglykony, jež je možno prokázat v krvi v podobě konjugovaných metabolitů, jakými jsou glukuronidy a sulfáty.

Metoda testu, výsledky

Toto vedlo k testování membránového transportu daných flavonoidů za použití in vitro modelů. Použit byl jak buněčný model Caco-2, u kterého je permeabilita testována na diferencovaných jednovrstevných buňkách střevního adenokarcinomu s cílem poskytnout informace o aktivním transportu, refluxu a metabolismu, tak i model PAMPA, představující artificiální fosfolipidové membrány, jež vypovídají spíše o pasivním transportu. Kombinace obou modelů poskytuje pohled na mechanismus absorpce.Pomocí kapilární elektroforézy byly stanoveny ionizační křivky. Bylo potvrzeno, že významné množství aglykonů ionizuje při fyziologickém pH, zatímco glykosidy zůstávají v neutrální formě. Přestup glykosidů nebyl detekován v apikobazolaterálním směru ani ve směru opačném. To potvrzuje potřebu metabolismu ještě před absorpcí cestou střevní membrány. Aglykony pronikaly oběma směry s permeabilitou v rozmezí 1–8 × 10−5 cm/s.

Závěr

Výsledky z obou in vitro modelů korelovaly a poskytly důkazy o pasivním transportu, zejména u hesperetinu a naringeninu, nicméně hypotéza o aktivním transportu nemůže být vyloučena, zejména u diosmetinu. Některé z metabolitů byly identifikovány jako glukuronidové konjugáty.

(eza)

Zdroj: Serra H., Mendes T., Bronze M. R., Simplício A. L. Prediction of intestinal absorption and metabolism of pharmacologically active flavones and flavanones. Bioorg. Med. Chem. 2008 Apr 1; 16 (7): 4009–18; doi: 10.1016/j.bmc.2008.01.028. Epub 2008 Jan 19.Dostupné na https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18249545.

 

 

 

Další novinky

Vyhledávání

Kvíz týdne

Neděle 20.04.2025

Kardiovaskulární prognóza u nealkoholového postižení jater se steatózou

reklama

Kalendář

Po
Út
St
Čt
So
Ne

Partneři