Proteinová redukční dieta přispívá ke zdraví kostí
Strava bohatá na proteiny a mikronutrienty je důležitá pro udržení zdraví kostí a může být přínosná v prevenci ztráty kostní hmoty spojené s hubnutím.
Design studie
To potvrzují závěry studie, která zkoumala efekt šestiměsíčního programu nízkokalorické, ale nutričně kompletní stravy s vyšším obsahem proteinů na kohortu obézních seniorů. Kostní denzita a kvalita byly u těchto osob porovnávány s váhově stabilními kontrolami.Studijní populaci tvořilo 96 dospělých průměrného věku 70,3 roku s průměrnou hodnotou indexu tělesné hmotnosti (BMI) 35,4 kg/m2. V populaci bylo 74 % žen. Účastníci studie byli randomizováni buď do skupiny s redukčním dietním plánem, nebo do kontrolní skupiny, přičemž obě byly sledovány nutričním terapeutem. Dietní plán zahrnoval 1100–1300 kcal a ≥ 1 g proteinu/kg/den, zatímco kontrolní skupina přijímala v souladu s doporučenou výživovou dávkou (RDA) 0,8 g proteinu/kg/den a svůj běžný, neredukovaný příjem energie. Sledována byla především kostní minerálová denzita pánevní kosti, bederní páteře a krčku femuru, ale také spinální trabekulární skóre bederní páteře, které je ukazatelem kvality kosti.
Výsledky
Navzdory významnému poklesu tělesné hmotnosti, kterého dosáhla skupina s redukčním dietním plánem (6,6 ± 0,4 kg; 8,6% ± 0,4% pokles z počáteční hmotnosti), byla její denzita kostí stejná jako u kontrolní skupiny (p > 0,05). Bederní trabekulární skóre se ve skupině s redukčním výživovým plánem dokonce zvýšilo (průměr 1,421; 95% interval spolehlivosti [CI] 1,401−1,441) v porovnání s kontrolní skupinou (průměr 1,390; 95% CI 1,370−1,409; p = 0,02).
Závěr
Ani ve vyšším věku adherence k proteinové redukční dietě nenarušuje minerálovou kostní denzitu, a kvalitu kostní hmoty může dokonce i zlepšit.
(pez)
Zdroj: Weaver A. A., Houston D. K., Shapses S. A. et al. Effect of a hypocaloric, nutritionally complete, higher-protein meal plan on bone density and quality in older adults with obesity: a randomized trial. Am J Clin Nutr 2019; 109 (2): 478–486; doi: 10.1093/ajcn/nqy237. Dostupné na https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30624598.