Rostlinná strava vede k výrazně zdravějšímu srdci a cévám a může zvrátit i průběh aterosklerózy
Rostoucí zájem o různé směry ve stravování, vegetariánství a veganství nevyjímaje, je důvodem, proč se tomuto tématu věnuje řada studií. Nejnovější přehledový článek vydaný v časopise Progress in Cardiovascular Disease hodnotí benefity rostlinné stravy.
Nižší kardiovaskulární mortalita
Rostlinná strava je podle autorů textu přínosem především pro kardiovaskulární systém. Analýza studií zaměřených na tuto problematiku ukazuje, že riziko úmrtí související s kardiovaskulárními onemocněními se při dodržování jídelníčku založeného na rostlinných produktech snižuje o 40 %. Stejně významně se snižuje také riziko onemocnění koronárních tepen. Riziko hypertenze klesá při vyloučení živočišných potravin o 34 %.
Prevence i zvrat aterosklerózy
Další přínosy se týkají LDL cholesterolu, jehož hladina je u vegetariánů obvykle nižší než u nevegetariánů. Vhodně sestavená rostlinná strava má navíc jako jediný stravovací směr potenciál zvrátit průběh aterosklerózy. Snižuje také riziko obezity, diabetu mellitu 2. typu a metabolického syndromu. Vegetariánský jídelníček je bohatý na vlákninu a fytonutrienty, které potlačují zánětlivé projevy a chrání organismus před oxidativním stresem. Důraz na rostlinnou stravu by mohl omezit dopady kardiovaskulárních onemocnění, která patří celosvětově k hlavním příčinám úmrtí.
Zdroj: Kahleova H., Levin S., Barnard N. D. Vegetarian Dietary Patterns and Cardiovascular Disease. Prog Cardiovasc Dis. 2018 May 22; pii: S0033-0620 (18) 30087-2; doi: 10.1016/j.pcad.2018.05.002. Dostupné na: https://www.onlinepcd.com/article/S0033-0620(18)30087-2/fulltext.