;

Novinky

Slazené nápoje a nádorová onemocnění spolu mohou souviset

11.09.2019 | Aktuality Všechny specializace

Odborníci upozorňují na možné souvislosti mezi konzumací většího množství slazených nápojů a rizikem rozvoje rakoviny. Poznatky byly prezentovány v časopise BMJ.

Francouzská prospektivní studie, které se účastnilo více než 100 000 dospělých osob, se zaměřila na souvislosti mezi konzumací slazených nápojů, 100% džusů a nápojů s umělými sladidly a rizikem rozvoje rakoviny. Po dobu sledování, která činila průměrně 5,1 roku, bylo zaznamenáno 2 193 případů nádorových onemocnění.

Výsledky studie

Autoři studie zjistili, že konzumace slazených nápojů a 100% ovocných džusů zvyšuje riziko rozvoje rakoviny. S nárůstem konzumace o 100 ml denně se riziko nádorového onemocnění zvyšuje o 18 %, u rakoviny prsu se jedná o 22% navýšení rizika. U nápojů obsahujících umělá sladidla zvýšené riziko zjištěno nebylo. Konzumace tohoto typu nápojů ovšem nedosahovala stejné míry jako u ostatních hodnocených nápojů. Výsledky naznačují, že slazené nápoje je možné považovat za rizikový faktor vzniku nádorových onemocnění a jejich konzumaci za modifikovatelný faktor v rámci prevence rakoviny.

(pak)

Zdroj: Chazelas E., Srour B., Desmetz E., Kesse-Guyot E., Julia C., Deschamps V. et al. Sugary drink consumption and risk of cancer: results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ 2019; 365: l2408; doi: 10.1136/bmj.l2408. Dostupné na https://www.bmj.com/content/366/bmj.l2408.

 

 

 

Další novinky

Vyhledávání

Kvíz týdne

Neděle 20.04.2025

Kardiovaskulární prognóza u nealkoholového postižení jater se steatózou

reklama

Kalendář

Po
Út
St
Čt
So
Ne

Partneři